Yaşamak, gülmek, sevmek ve aktif bir yaşam için akciğerlerimize ihtiyacımız var.
En başta gelen hastalık ve ölüm nedenleri akciğer kaynaklıdır. Her gün dünyada 1 milyardan fazla kişi akciğer kanseri, KOAH, astım, bronşit ve zatürre, uyku apnesi ve tüberküloz gibi hastalıklarla mücadele etmektedir. Bununla birlikte son 2–3 yıl içinde COVID-19 salgını 6,9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Artmakta olan hava kirliliği ve iklim değişikliklerinin akciğer üzerine etkileri solunum yolu hastalıkları ile mücadelenin önemini bir kez daha vurgulamaktadır.
Göğüs hastalıkları departmanımda akciğer hastalıklarını önleme/korunma, erken teşhis, tedavi ve eğitim konularında faaliyet göstermekteyim.
En fazla ölüme yol açan ilk 10 hastalık arasında 4 adet akciğer hastalığı ve COVID-19 mevcuttur.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH): 200 milyon olduğu tahmin edilen hastaların ancak %30’una (65 milyon) teşhis konulabilmiştir. Her yıl 3 milyon insan hayatını kaybetmektedir ve KOAH dünyada en fazla ölüme yol açan üçüncü hastalıktır. Teşhis için solunum fonksiyon testi yapılmalıdır. Sigaranın bırakılması hem hastalığın gelişmesini önlemek hem de tedavi açısından çok önemlidir.
Zatürre: Her yıl yaklaşık 3 milyon kişi zatürre nedeniyle hayatını kaybetmektedir ve zatürre, en fazla ölüme sebep veren dördüncü hastalıktır. Grip ve zatürre aşısı ile korunma, hastalık sırasında erken teşhis ve erken antibiyotik kullanımı tedavinin başarılı olması için oldukça önemlidir.
Akciğer Kanseri: Her yıl 1,8 milyon insan akciğer kanseri nedeniyle ölmektedir ve dünyada en fazla ölüme yol açan altıncı hastalıktır. Tedavi başarısının %90’a kadar yükselmesi nedeniyle, erken teşhis ve tarama programlarına önem verilmektedir. Hastanemizde hem teşhis (bronkoskopi, EBUS, düşük ve standart doz tomografi, bilgisayar altında biyopsi, patoloji) hem de tedavi (cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi) multidisipliner yaklaşımla yapılmaktadır.
Astım: Yaklaşık 334 milyon insanı etkileyen astım, en sık rastlanan kronik hastalıklardan biridir. Erken teşhis, düzenli kontrol, uygun tedavi ve tetikleyici faktörlerin kontrolü ile profesyonel spor yapan astım hastaları olabilmektedir. Hedefimiz hastaları bu noktaya getirebilmektir.
Uyku Apnesi: 100 milyondan fazla insan uyku sırasında solunum problemleri yaşamaktadır. Uyku laboratuvarımızda polisomnografi adı verilen uyku çalışması ile hem teşhis hem de tedavi seçimleri yapılabilmektedir.
Sigara Bıraktırma: Sigara kullanımı, en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve her yıl 6 milyon insanın ölümünden sorumludur. Sigarayı bırakan insanların yaşam süresi uzamakta ve kanser, kardiyovasküler hastalıklar, akciğer hastalıkları ve enfeksiyon riskleri azalmaktadır. Sigara bırakma polikliniğimizde davranışsal yöntemler ve ilaç tedavisi ile destek vermekteyiz.